به نام خدا

طرح توجیهی تولیدکنسانتره اسانس از مرکبات

اسانس ها ترکیبات معطری هستند که در اندام های مختلف گیاهان مانند برگ ، پوست ، گل ، میوه ،
دانه و ریشه گرفته می شوند . در حال حاضر از حدود ۹۰ گیاه امکان استخراج اسانس وجود دارد . به
علت تبخیر اسانس ها در اثر مجاورت هوا و در حرارت عادی ، آنها را روغن های فرار یا اتری یا اسانس
های روغنی نیز می نامند . اسانس ها به طور کلی بیرنگ هستند بخصوص هنگامی که تازه تهیه شده
باشند ولی در اثر مرور زمان به علت اکسیداسیون و رزینی شدن رنگ آنها تیره می شود . برای
جلوگیری از این تغییرات باید اسانس ها را در مکان خنک ، خشک ، ظرف های سر بسته و پر از جنس
شیشه نگهداری نمود .
مومیایی کردن فراعنه استفاده می کردند .مومیاگران بعد از خارج نمودن احشاء، شکم جسد را از
اسانس های سیر، دارچین و اسانسهای معطر دیگر پر می کردند .
استعمال اسانس ها به دوران باستان باز می گردد

به طور کلی اسانس ها ترکیبات بی رنگی هستند، بخصوص اگر تازه تهیه شده باشند. با گذشت زمان به
علت اکسید شدن رنگ آنها تیره می گردد. آنها در الکل کاملا حل می شوند، در صورتی که با آب غیر
قابل اختلاط هستند. اما به اندازه کافی در آب حل شده و بوی خود را به آن انتقال می دهند .
مواد اصلی موجود در اسانس ها در اثر حرارت و گرما تغییر
می یابند. بوی اسانس ها نیز بی نهایت متفاوت می باشد که این
امر به دلیل ترکیبات مشخص هرگیاه است. بوی اسانس ها به
طور محسوسی در معرض هوا تغییر می کند. همچنین طعم اسانس
ها نیز با یکدیگر متفاوت است و می توان گفت اسانس ها دارای
طعمهای شیرین، تلخ، ملایم، گس و سوزاننده می باشند .

اسانس ها به دلیل معطر بودن و داشتن طعمهای مشخص در صنایع غذایی، عطرسازی و لوازم آرایشی،
داروسازی و بطور کلی در صنایعی که محصولات معطر و یا دارای طعم خاص تولید می کنند، مورد
مصرف دارند .اسانس ها کاربردهای فراوانی در صنایع داروسازی دارند .همانطور که گفته شد، اسانس
ها دارای ترکیبات شیمیایی متنوع و پیچیده ای هستند و به همین دلیل نمی توان خصوصیات داروئی
(Carminative) مشترکی را برای آنها ذکر کرد. ولی بطور کلی اسانس ها دارای خاصیت ضد نفخ
می باشند

ار دیگر خصوصیات داروئی که برای اسانس ها ذکر شده است، که به برخی موارد در زیر اشاره
شده است :
• ضد عفونی کننده
• ضد تشنج
• ضد تورم و التهاب
• خلط آور
• ضد قارچ، باکتری و کرم
• محرک
• مسکن درد دندان
• ضد خارش موضعی
• محرک دستگاه گوارش
• ضد رماتیسم
برای اسانس ها در صنایع مختلف نیز کاربردهای متنوعی ذکر شده است، از این صنایع می توان به
بعضی اشاره کرد :
• تهیه حشره کش ها
• تهیه آدامسهای معطر
• صنایع صابون سازی
• تهیه خمیر دندان
• تهیه مواد پلاستیکی
• صنایع عطرسازی….

نام محصول:کنسانتره اسانس از مرکبات
ویژگی محصول یا طرح:جایگزینی واردات و توسعه صادرات
ظرفیت پیشنهادی طرح:۲۰۰ تن
موارد کاربرد:افزودنی مواد غذایی ، اشامیدنی ، بهداشتی ، داروئی
مواد اولیه اصلی:پوست مرکبات
محل تامین مواد اولیه:داخل کشور
کمبود محصول در سال۱۳۹۵:  ۱۱۵۵ تن
اشتغالزایی:۳۳ نفر
زمین مورد نیاز:۳۰۰۰ متر مربع

طرح توجیهی تولیدکنسانتره اسانس از مرکبات

۷۴صفحه

۳۰۰۰تومان