به نام خدا

طرح توجیهی روغن کشی از دانه های روغنی کلزا

امروزه با بهره گیری از ارقام جدید، کیفیت و کمیت روغن کلزا به منظور مصرف خوراکی افزایش یافته
است و به دلیل مصارف گوناگون و متنوع دانه کلزا از جمله با ارزش ترین گیاهان روغنی بویژه در مناطق
معتدل در دنیا محسوب می گردد. این گیاه پس از سویا و نخل روغنی سومین رده را از نظر تولید روغن
گیاهی در جهان دارا می باشد.

در کشور ایران زراعت کلزا در بین دانه های روغنی معمول پدیده ای جدید به شمار می آید. بنا به نتایج
موجود با وجود برنامه های مختلف در زمینه توسعه سایر گیاهان روغنی مانند سویا، آفتابگردان در سالهای
اخیر بدلایل مختلفی امکان توسعه آن ها میسر نگردیده است لیکن سازگاری کلزا در اغلب مناطق کشور با
توجه به ارقام و تاریخ های کاشت مناسب، موفق بوده است و با توجه به شرایط آب و هوایی کشور این گیاه
می تواند به عنوان زراعت اصلی و زارعت ثانویه نیز مطرح باشد .کشت کلزا به صورت آزمایشی و محدود از
اواخر دهه ۱۳۴۰ شمسی آغاز گردید. این تلاش ها از حدود ۲۰ سال پیش بصورت موثرتری جهت انتخاب ارقام
مناسب کشت در ایران ادامه یافتند. بذور کلزا از کشورهای مختلف دنیا تهیه و در مناطق مختلفی از جنوب
تا شمال کشور کشت گردید تا سازگاری اقلیمی ارقام کلزا و امکان تولید گسترده آنها مشخص گردد. پس از
گذشت چند سال از کشت کلزای اصلاح شده در نقاط مختلف کشور، نشانه های از یک موفقیت خبر می
دهد. میزان تولید کلزا در سال ۸۱ نسبت به سال ۷۵ حدود ۲۶ برابر رشد داشته و همچنین سطح زیر کشت
کلزا افزایش حدود ۲۰ برابر را نشان می دهد.

دانه های روغنی از محصولات با ارزش بخش کشاورزی به شمار م یروند. دانه های روغنی به عنوان گیاهان
صنعتی، به دلیل کاربردهای فراوان در تغذیه انسان و کنجاله آن در تغذیه دام و طیور و مصارف متعدد
صنعتی، از جایگاه ویژه ای در بین محصولات کشاورزی برخوردارند. چرخه صنعت روغن نباتی بر وجود و عدم
دانه های روغنی استوار است. حمل و نقل دانه های روغنی به لحاظ پراکندگی مناطق تولید در سطح کشور از
موارد مهم و تاثیرگذار بر هزینه های تولید روغن نباتی است. تغییرات تولید دانه های روغنی در یک دوره ۴۰
ساله که صنایع روغن کشی از تولیدات دانه های روغنی کشور بهره مند شده اند، نشان م یدهد که در ابتدا تنها
از پنبه دانه و سپس از دو منبع سویا و آفتابگردان و طی سال های اواخر دهه ۱۳۷۰ از سایر محصولات مانند
گلرنگ و کلزا استفاده شده است. سایر منابع مانند کنجد به طور محدودی در صنایع روغن کشی مورد
استفاده قرار می گیرد. با اجرای سیاست خودکفایی در تولید دانه های روغنی، کشت دانه روغنی که عمده ترین
آن کلزا است، گسترش پیدا کرده و به قیمت تضمینی از کشاورزان خریداری می شود. با وجود این، حدود
۸۵ درصد نیاز کشور به دانه روغنی به صورت دانه یا روغن خام از طریق واردات تامین و در کارخان ههای
روغن کشی و فرآوری روغن تبدیل به روغن خوراکی می شود. از آنجا که قیمت تمام شده دانه داخلی در
مقایسه با قیمت دانه وارداتی بالاتر است.
تولید دانه های روغنی ظرفیت ها وامکانات تولید دانه های روغنی را در کشور م یتوان در سه بخش سطح
زیرکشت، افزایش عملکرد و کاهش هزین ههای تولید مورد بررسی قرارداد. اختلاف فاحش بین متوسط
۳ تن در آفتابگردان، ۴ تن در گلرنگ، / ۴تن درسویا، ۶ / عملکردهای فعلی و عملکردهای تولید کننده برتر ( ۵
بیش از ۸ تن در کلزا و ۲ تن در کنجد) بیان کننده امکان افزایش تولید در این زمینه است.
مطالعات انجام شده نشان دهنده ظرفیت بالای منابع آب و خاک کشور برای انجام امور به زراعی و افزایش
سطح زیرکشت است و با استفاده از اراضی آیش فعلی و اجرای سیست مهای جدید آبیاری، تجهیز و نوسازی….

طرح توجیهی روغن کشی از دانه های روغنی کلزا

ظرفیت تولیدسالیانه:۱۶۸۰۰تن

زمین موردنیاز:۲۷۰۰مترمربع

اشتغالزایی:۴۱نفر

طرح توجیهی روغن کشی از دانه های روغنی کلزا

۵۱صفحه

۳۰۰۰تومان