به نام خدا

طرح توجیهی تولید پودر ماهی

پودر ماهی عبارتست از محصول جامد فرآوری شده ای که از آبگیری، پختن، جداسازی، خشک
کردن و آسیاب ماهی یا ضایعات آن به دست می آید. پودر ماهی دارای سطح بالایی از اسیدهای آمینه اصلی نظیر لیسئین است که در تولیدات دانه ای که غذای اکثر حیوانات است کم یافت می شود و همچنین دارای اسید های آمینه میتونین و سیستئین با محتوا و قابلیت هضم و ارزش غذایی بالا می باشد

پودر و روغن ماهی هزاران سال است که توسط تمدن های مختلف مصرف میشود بعنوان مثال در
کشور های شمالی، از روغن ماهی بعنوان سوخت برای روشنایی چراغ ها استفاده میشد. نروژی ها از حدود ٨٠٠ سال قبل از میلاد مسیح روغن ماهی تولید می کرده اند و از آن در برهه های
مختلف استفاده های متفاوتی از قبیل استفاده بعنوان کود و یا غذای حیوانات می کردند. در ژاپن
پودر و روغن ماهی تا مدتها بعنوان یک غذای اصلی در سفره انسان ها حضور داشت.

پودر ماهی در کشورهای اسکاندیناوی در سالهای بسیار دور قبل از آن که ماهیت غذایی آن شناخته شود بعنوان غذام دام و طیور استفاده میشد. بعد از جنگ جهانی دوم، استفاده از پودر ماهی بعنوان منبع اصلی پروتئین در صنعت دامپروری شدت یافت و از همین زمان، صنعت دامپروری مدرن آغاز شد.
در سالهای اخیر با توسعه پرورش آبزیان، پودر و روغن ماهی بعنوان افزودنی های غذای آبزیانس
مورد استفاده قرار میگیرند.

عنوان تجاری این محصول در ایران همان پودر ماهی است. اما در دنیا این محصول را با نام fish meal می شناسند که تقریبا در تمامی دنیا با این عنوان مبادله میشود. روغن ماهی نیز همین عنوان را در ایران و دنیا دارد اما به خاطراینکه با روغنی که از کبد ماهی گرفته میشود تمییز داده شود، آن را تحت عنوان نیز بیان میکنند.
موارد کاربرد :

اصولا از آنجایی که پودر ماهی به عنوان منبع پروتئین وارد غذای دام میشود، هر ماده ای که بتواند
پروتئین مورد نیاز دام و طیور را براورده کند، نیز میتواند جایگزین آن باشد. از آنجمله میتوان به
مواد با منشا پروتئین حیوانی مثل پودر گوشت، پودر کشک، پودر شیر خشک حیوانی، پودر خون و
پودر پر از طرفی و از طرف دیگر مواد با منشا پروتئین گیاهی مانند کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه،
کنجاله آفتابگردان، کنجاله کنجد، کنجاله بادام زمینی، کنجاله بذر کتان و گلوتن اشاره کرد.
از بین پروتئین های حیوانی، کشک، گوشت، شیر همگی استفاده انسانی نیز دارند و استفاده آنها
برای تولید پودر به صرفه نمی باشد. در بین مابقی پودر ماهی از کیفیت پروتئینی بیشتری برخوردار
است.

با توجه به رشد روز افزون جمعیت، نیاز انسان به غذا و همچنین اهمیت مواد پروتئینی و گوشتی
در سبد غذایی خانواده ایرانی، پرورش دام و طیور و آبزیان روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند.
غذای دام در رشد و کیفیت گوشت حاصل از آن نقش مهمی را ایفا میکند. حتی غذای دام در طعم
گوشت دام و طیور و آبزیان نقش به سزایی دارد. لذا با توجه به انچه که ذکر شد، غذایی که بتواند
نیاز های دام و در نتیجه انسان را ارضا نماید از اهمیت خاصی برخوردار است.
پودر ماهی با توجه به غنای پروتئینی خود و اینکه برخاسته از طبیعت است، منبع اصلی برای تهیه
غذای دام به شمار میرود. مطالعات نشان داده است، پودر ماهی به رشد طبیعی دام و طیور سرعت می بخشد. به طوری که یک جوجه مرغ با رژیم پروتئینی پودر ماهی، در مدت کوتاه تری در
مقایسه با رژیم های غذایی رایج به رشد کامل خود میرسد

طرح توجیهی تولید پودر ماهی

ظرفیت تولیدسالیانه: ۵۰۰تن پودرماهی و ۷۰تن روغن ماهی

اشتغالزایی:۲۰نفر

زمین موردنیاز:۴۲۰۰مترمربع

۶۵صفحه

۳۰۰۰تومان